8/8/10

Μέση Γη

Η Μέση Γη είναι ένα φανταστικό μέρος που είναι ο φυσικός χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται οι περισσότερες από τις ιστορίες του συγγραφέα JRR Tolkien. Αυτές οι ιστορίες περιλαμβάνουν Το Χόμπιτ και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Ο Tolkien ζωγράφισε αρκετούς χάρτες της Μέσης Γης και των περιοχών της. Ορισμένοι είχαν δημοσιευθεί στην διάρκεια της ζωής του, αν και μερικοί από τους πρώτες χάρτες δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι μετά το θάνατό του. Οι κύριοι χάρτες που δημοσιεύονται στο Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Το Σιλμαρίλλιον και οι Ατέλειωτες Ιστορίες. Τα περισσότερα από τα γεγονότα της πρώτης εποχής πραγματοποιήθηκαν στην υποήπειρο Beleriand, που αργότερα βύθιστηκε στον ωκεανό στο τέλος της πρώτης εποχής. 
Τα Μπλε Βουνά στο δεξί άκρο του χάρτη του Beleriand είναι τα ίδια βουνά που εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του χάρτη της Μέσης Γης π(ου περιγράφεται στη δεύτερη και τρίτη περίοδο των χρονικών της Μέσης Γης), ωστόσο ο χάρτης αυτός, δείχνει μόνο ένα μικρό μέρος του κόσμου: Τα περισσότερα από τα τεράστια εδάφη του Ρουν και Harad δεν εμφανίζονται.
Ο Tolkien, είχε δηλώσει ότι η Μέση Γη βρίσκεται στη Γη, αλλά σε ένα φανταστικό χρονικό διάστημα κατά το παρελθόν. Αργότερα απέρριψε αυτή την ιδέα, και δήλωσε ότι η Μέση Γη δεν ήταν σε φυσική απόσταση του χρόνου, αλλά «σε διαφορετικό στάδιο της φαντασίας».
Στην αρχαία Γερμανική μυθολογία, ο κόσμος των ανθρώπων είναι γνωστός με πολλά ονόματα, όπως Midgard, Middenheim, Manaheim, και Middengeard. Η παλιά αγγλική λέξη middangeard προέρχεται από μια προηγούμενη γερμανική λέξη και έτσι έχει κοινή ετυμολογική ρίζα στις συγγενικές Σκανδιναβικές γλώσσες, όπως η Αρχαία σκανδιναβική λέξη Miðgarðr...
Οφείλουμε όμως να κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του κλασικού χάρτη της 3ης εποχής της Μέσης Γης, με έναν σύγχρονο γεωφυσικό χάρτη της Ευρώπης...

1 σχόλια:

P A L A D I N είπε...

Καλημέρα Νηρηίδα του Νότου!

Πολύ όμορφη η αναφορά σου...
Πάντα με συγκινούσε το όνομα RHUN...

Σε χαιρετώ από την καυτή Κρήτη...