7/6/10

Οι Dunedain

Kατά το Σιλμαρίλιον, στην κοινή γλώσσα Westron, το όνομα Dúnadan ήταν απλά σύνθεση της λέξης Adûn, "δυτική", και της λέξης άνταν" που σημαίνει άνθρωπος =άνθρωπος της Δύσης.... Το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε απόκλειστικά για τους Númenóreans που ήταν φιλικοι προς τα ξωτικά: οι άλλοι, επιζώντες της κατάρρευσης του Νούμενορ, ήταν γνωστοί ως Μαύροι Númenóreans.
Οι Dúnedain κατάγονταν από τους Ξωτικόφιλους, τους λίγους άνδρες της πρώτης εποχής που πήγαιναν μαζί με τα Noldor ξωτικά στο Beleriand. Ο αρχηγός τους ήταν ο Elros, μισό-ξωτικός, δίδυμος αδελφός του Έλροντ, του άρχοντα του Ρίβεντελ.
Το Númenor τους δόθηκε ως πατρίδα από τους Valar κατά την έναρξη της δεύτερης εποχής και αργότερα δημιούργησαν τα φρούρια-πόλεις των δυτικών ακτών της Μέσης Γης . Με τον καιρό, το Númenor καταβυθίστηκε στη θάλασσα και ένας μικρός αριθμός των Πιστών (με επικεφαλής τον Elendil) διέφυγαν την καταστροφή.
Το πνεύμα του έκπτωτου Βάλα, Sauron διέφυγε από το Númenor προς τη Μέση-γη, και έθεσε εκ νέου ισχυρό στρατό για να αμφισβητήσει τα νέα βασίλεια των Dúnedain, την Γκόντορ και την Arnor. Με τη βοήθεια του Gil-galad και τα ξωτικά, ο Sauron νικήθηκε κι διέφυγε στην Ανατολή. Όταν ο Sauron επέστρεψε στο προσκήνιο, και άρχισε να συγκεντρώνει δύναμεις, μια σειρά από μεγάλες μάστιγες ήρθαν από την Ανατολή. Αυτές οι αρρώστιες χτύπησαν σκληρα στο Βορρά και το Νότο, και προκάλεσαν ραγδαία μείωση του πληθυσμού στην Arnor. Επίσης, ο επικεφαλής των Εννέα Ringwraiths, που είναι γνωστός κοινώς ως μάγος-βασιλιάς της Angmar, ξεκίνησε επίθεση εναντίον των διαιρεμένων Βόρειων βασίλειων των Dúnedain από ένα οχυρό στο βουνό Carn Dum. Τελικά, κατάφερε να καταστρέψει το Arthedain, το τελευταία από τα Βόρεια βασίλεια.
Μετά την πτώση του Arthedain, ένα απομεινάρι των βόρειων Dúnedain έγιναν οι Rangers του Βορρά, οι οποίοι ανέλαβαν να προστατέψουν και να διατηρήσουν την ειρήνη στη γη των πατέρων τους. Ο επιζών πληθυσμός Dúnedain της Arnor υποχώρησαν στα νότια της του Ξωτικοβασιλείου του Rivendell, ενώ οι μικρότεροι πληθυσμοί σχημάτισαν απομονωμένους οικισμούς στο δυτικό Eriador.
Οι Dúnedain ήταν ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους στην ευγένεια του πνεύματος και του σώματος, ήταν ψηλοί, με σκούρα μαλλιά, χλωμό δέρμα και γκρίζα μάτια .
Επιπλέον, ο βασιλιάς των Dúnedain, ιδίως εκείνων της υψηλής αξίας, διαθέτει μεγάλη σοφία και σύνεση, και περιστασιακά προφητεία. Επωφελήθηκαν από τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (τρεις φορές η ζωή ενός κανονικού άνθρωπου) και μπορούσαν να διατηρήσουν τη νεότητά τους μέχρι το τέλος των ημερών τους. Αν και ο λόγος δεν έχει εξηγηθεί πλήρως στο «Σιλμαρίλιον», ένα πράγμα που εκτός από τους λιμούς, οδήγησε στην ελαχιστοποιηση του αριθμού των Dúnedain ήταν και η τάση τους να έχουν λίγα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις μόνο ένα ανα οικογένεια. Ο Aragorn προερχόταν από μια μακρά σειρά προγόνων που με την σειρά τους ήταν μοναχοπαίδια πυρηνικών οικογενειών Ντούνενταϊν, όπως και ο ίδιος...
Στην πραγματικότητα, το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη Dun Eideann, που είναι η Κελτοσκωτική ονομασία του Εδιμβούργου, "Dun", σημαίνει λόφος...Βρίσκεται στην περιοχή Λόθιαν, και οι Ρωμαίοι όταν έφτασαν στην περιοχή, ανακάλυψαν εκεί μία Βρετονική φυλή με το όνομα Votadini, ενώ ο λόφος στον οποίο είναι χτισμένο το κάστρο του Εδιμβούργου, καθώς και οι γύρω περιοχές, κατοικούνταν ήδη από την εποχή του Χαλκού ...Το αγγλοποιημένο όνομα του Εδιμβούργου (Dunedin), χρησιμοποιήθηκε για να ονοματοδοτήσει την ομώνυμη πόλη που ιδρύθηκε στο Νότιο Νησί της ΝΖ, από Σκωτσέζους αποίκους...

2 σχόλια:

P A L A D I N είπε...

Καλημέρα Νηρηίδα!

Όμορφη αναφορά για μια ακόμα φορά...

venthesikymi είπε...

@Φύλακα Ιππότη, σ' ευχαριστώ...
Καλημέρα από το Νότο...